גילוי העולם החדש-היסטוריה, אתנו-היסטוריה והיסטוריוגרפיה

 

[קולומבוס ניהל במסעו 2 יומנים: האחד אמיתי והשני שקרי, שנועד להסיר דאגה מלבו של הצוות, כיוון שבתום שבועיים מהמסע הוא הבין שחישוביו לא נכונים.]

ברטולומה דה לס קסאס (1484 – 1566), נזיר שהיה למגן העיקרי של זכויות האינדיאנים ושכתב ללא הרף על העולם החדש ועל שעבודו. הוא טען שיומנו של קולומבוס הגיע אליו ועל בסיס זה כתב.

על פי ספרו של לס קסאס, לא ברור מי גילה ראשון את היבשת (קולומבוס או יורד ים בספינתו), הגילוי הוודאי נעשה בלילה ויורדי הים ירדו לחוף רק למחרת הגילוי. חשוב להבין שרגע מציאת היבשה ב-12.10.1492 לא היה חשוב ומכונן עבור קולומבוס ועבור בני התקופה, כיוון שהוא הבין שהוא הגיע לשרשרת איים בדרך לסין, ולא אל יעד המסע הספרדי – סין. עם זאת, כשישים שנה לאחר מכן כבר ניתן לראות כותבים שמתייחסים אל הגילוי כאירוע חשוב ביותר. בנוסף, אנחנו נתקלים גם באדישות כלפי הגילוי, בטענה שהעולם החדש הוא רחוק מאד ואינו חלק מהתרבות וההיסטוריה של העולם הישן.

בכל אופן, הגילוי הביא לערעור על הקאנון: כתבי הקודש, ספרי אבות הכנסייה והפילוסופיה של העת העתיקה. ערעור שכזה אפשר אף לראות בכתביו של OVIEDO, ההיסטוריון המלכותי הספרדי בן המאה ה-16, שכתב שהעולם החדש לא חדש או עתיק יותר (כפי שהאמינו חלק מן האנשים), אלא חלק מהעולם הגדול שלא היה מוכר עד אז. היו שטענו שאמריקה היא יבשה שנבראה מאוחר יותר או התפתחה בפיגור, ואף השוו את האצטקים לאימפריה הרומית. זעזוע כזה של הקאנון, שלא תיאר את העולם החדש, היווה קרקע פורה לספקות בנוגע לשאר הנחות הקאנון. העירום של האינדיאנים, לדוגמא, זעזע את האירופיים – הרי האדם חטא בחטא הקדמון והתלבש מיד לאחר אכילת הפרי. מדוע האינדיאנים עירומים? האם כתבי הקודש טועים? האם הם לא בני אדם אמיתיים? האם הם לא צאצאי אדם הראשון?

וספוצ'י היה הראשון שהבין וכתב ששרשרת האיים היא למעשה חלק מיבשת חדשה.

 

שיעור שני: מכתב קולומבוס

קולומבוס לא גילה שהעולם עגול. הוא יצא למסעו בידיעה שהעולם עגול. העובדה כי העולם עגול כבר הייתה ידועה ורווחת במאה ה-2 לספירה.

מי שהיה הראשון להקיף את העולם דרך הים היה סגנו של מגלן – EL CANO.

 

קולומבוס גילה את אמריקה?

לא. האירופאים הראשונים להגיע לשם הם הנורדים (ויקינגים) שהגיעו ליבשת במאה ה-12 ואף הקימו בה מושבות.

גם שמו של קולומבוס ומקור משפחתו לא ברורים בוודאות. ידוע כי היה איטלקי מהעיר גנואה .

כיצד נתפש העולם ע"י אנשי התקופה?

העולם הוא כדור. ניתן להקיף אותו. הקיפו (ע"פ ERATHOSTENES) כ- 40 אלף ק"מ.

עומד במרכז היקום וכל יתר גורמי השמיים מסתובבים סביבו (לפני קופרניקוס).

עשוי בעיקר אדמה ומים.

מחולק לאזורים אקלימיים:

  • חוג הקוטב הצפוני וחוג הקוטב הדרומי – אזורים קפואים
  • עד חוג הסרטן – אזור ממוזג
  • עד חוג הגדי – אזור חם ולוהט שלא ניתן לחיות בו
  • עד חוג ה-? – אזור ממוזג נוסף

הייתה תפיסה כללית לגבי קווי המתאר של היבשות.

הציפייה הייתה שבאזורים הרחוקים נמצאים יצורים מפלצתיים ומוזרים (למשל, אנשים עם רגליים הפוכות). תפיסה שהפכה רווחת במיוחד בזכות תיאוריו של MANDEVILLE את המסע שלו לארץ הקודש ומשם לארצות המזרח.

אמונה נוספת הייתה האזור החם שהוא בלתי עביר CAPE BOJADOR. בחוף המערבי של אפריקה נתפש כנקודה שלא ניתן לעבור אותה – שונית עם מים רדודים שהמים בה כביכול רותחים. ב-1434 מצליחים ספנים פורטוגזיים לעבור את האזור הזה בזכות  "התגברות על הפחד" ועזיבה של קו החוף.

ע"פ תלמאי מניחים כי האוקיינוס ההודי הוא ים סגור ולא ניתן להגיע אליו ע"י הקפה של אפריקה. הנחה שמופרכת כאשר הפורטוגזיים מצליחים לחצות את כף התקווה הטובה ולהקיף את היבשת.

שכלול הניווט הימי – באמצעות שכלול כלי עזר ומצפנים (ברובם ע"י מתמטיקאים יהודים), מעבר מהסתמכות על הטבע להסתמכות על מכשירים.

קולומבוס בחישוביו מסתמך על חישובים וממצאים קדומים של:

  • תלמי
  • Mandeville
  • Toscanelli

 

  ע"פ קולומבוס במציאות
היקף כדוה"א 20,000 43,000
המרחק מספרד ליפן 3,000 20,000
המרחק מספרד לאמריקה  – 3,000

 

אמריקה "הצילה" את קולומבוס. בלעדיה הוא היה מת בים.

 

שתפו פוסט זה

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

בלוג

10 טיפים לשרוד בחדר בריחה ולצאת מנצחים

דמיינו את הריגוש הדופק של הספירה לאחור, את הקירות המעוטרים בסמלים מסתוריים, ואת החפצים החידתיים הפזורים מסביב – אוצר בלום של חידות שרק מחכות להיפתר. זהו עולמו המחשמל של חדר בריחה, מקום שבו שכל מהיר ועבודת צוות פותחים את הדרך לניצחון. הרפתקאות סוחפות אלה שבו את ליבם ומוחם של מחפשי ריגושים ברחבי ישראל ומחוצה לה, ואתגרו אותנו להיכנס לסיפור ולהתגלות כגיבורי הדרמה האמיתית שלנו.

מסעדות איטלקיות
בלוג

מדוע מסעדות איטלקיות הן הטרנד החם ביותר בעיר?

עם קרשנדו של אנרגיה שוקקת וניחוחות מתנופפים, מסעדות איטלקיות הטילו כישוף מענג על הנוף הקולינרי. סודות לוחשים של בצק תופח בעדינות, רוטב מבעבע לשלמות וגבינה שנמתחת עד השמיים ריתקו חובבי אוכל למרחקים. אבל מה יש במפעלים האלה שלכאורה כל חובב אוכל לוחש 'דליזיוזו'? בין אם זה החיבוק הנלהב של אוכל מנחם או הפיתוי של טרטוריה אפלולית שמרגישה כמו צעד לתוך סמטה מרוצפת אבן ברומא, התשובה היא רבת פנים ועשירה כמו סמרטוט חסון.

נר ריחני
בלוג

כיצד להכין שמני ריח מעוררי חושים לנרות ביתיים

דמיינו את החיבוק העדין של ניחוח מנחם הנישא בביתכם, ומשנה את החלל בהבהוב של להבת נר. אמנות הכנת הנרות משתלבת עם הפרקטיקה העתיקה של ארומתרפיה, ויוצרת סימפוניה של ניחוחות שיכולים להרגיע את הנפש, להמריץ את הנפש ולעורר זיכרונות יקרי ערך. בלב ישראל, בה פורח שוק הניחוחות הייחודיים והשופעים, עיצוב השמן מעורר הריח המושלם לנרות ביתיים הפך למסע חושי אהוב על רבים.

בלוג

האלגנטיות הנצחית של מיטות ברזל

מיטות ברזל עמדו במבחן הזמן, משדרות אלגנטיות נצחית כובשת ומקסימה. עם הקסם שאין שני לו, מיטות אלו הפכו למרכיב עיקרי בבתים רבים, והוסיפו נופך של תחכום לכל חדר שינה. במאמר זה, נחקור את המשיכה המתמשכת של מיטות ברזל ונעמיק בסיבות לכך שהן ממשיכות להיות בחירה פופולרית עבור חללי פנים מסורתיים ועכשוויים כאחד.